Poolbelysning LED – Varför det är ett bra val

Poolbelysning LED

Med ett brett spektrum av poolbelysning på marknaden idag, kan du ha svårt att välja rätt lampor för din pool. Glödljus, halogenlampor, soldrivna, fiberoptik och LED-ljus är några av de vanligaste och mest använda alternativen. Även om varje typ av poolbelysning har liknande funktioner och ändamål, har var och en sina fördelar och nackdelar. LED-lampor kan dock vara ett bra alternativ om du vill belysa ditt undervattensutrymme och samtidigt tillföra atmosfär till ditt soldäck eller uteplats. I båda fallen är LED lampor ett bättre alternativ om du gillar deras funktioner.

LED-lampors primära funktion är att utsända dioder som ökar mängden ljus i poolvattnet. Dessa lampor är vattentäta och kan användas både ovan och under vatten. På grund av detta så har många poolägare tagit bort sina gamla poollampor och ersatt dem med LED. Dessutom har de som planerar att, eller nyligen har installerat en i-mark pool också valt LED-lampor. Orsakerna bakom ändringen är; mindre underhåll, energieffektivitet och ljusare belysning under vattnet, vilket resulterar i klarhet vid simning och bättre utnyttjande av utrymmet över vattnet.

Till skillnad från andra undervattensbelysningssystem har LED-lampor färgskiftande alternativ. LED-lampor finns i nästan varje färg. Färgade LED-lampor kan också installeras ovan jord att förbättra stämningen. Färgade LED-lampor är anpassningsbara med förinställda program så att färgerna kan ändras till en förprogrammerad rytm. Detta är fördelaktigt för dem som använder områdena kring pool och däck för fester, avkoppling och romantik. LED lampor är inte bara jämförbara med traditionell fiberoptisk poolbelysning men är också energisnåla och minimerar din elräkning.

Poolbelysning LED är något dyrare än traditionell poolbelysning i det första installationsskedet. Men med pengarna du sparar i det långa loppet från sänkta energikostnader tillsammans med hållbarheten och livslängden är det värt priset. Eftersom LED endast förbrukaren bråkdel av kostnaderna så är energibesparingarna upp emot 90% i jämförelse med glödlamps- eller halogenbelysningssystem. Genomsnittlig startkostnad är från 2000kr till 5500kr. Efter den första installationen kommer däremot bara ett nödvändigt lampbyte vilket kostar mellan 1500 SEK och 4000 SEK. Det krävs lite underhåll. Till skillnad från glödlampsbelysning som tillverkar värme med upp till 90% av sin egen energi så skapar LED-belysning lite eller ingen värme vilket fördelaktigt förlänger dess livslängd till mellan 8 och 15 år. Så istället för att ständigt ersätta glödlampor så kan du spendera pengar på en LED-lampa som ersätts vart tionde år.

LED fungerar utan glas och trådar vilket gör lamporna motståndskraftiga mot vibrationer och mer kapabla att absorbera stötar. För mindre undervattensutrymmen som span och jacuzzis så är LED-belysning ännu enklare och billigare att bygga. Dessutom så är dessa mindre utrymmen också mindre sårbara för yttre påverkan så som vind, damm och vibrationer.

Med mer oro för miljön söker många poolägare efter grönare komponenter att införliva i sin pool. LED visar sig också vara ett annat attraktivt alternativ för poolägare som hör till denna kategori. LED-lampor är extremt miljövänliga och innehåller inte några komponenter eller bieffekter som skadar miljön på något sätt.

Oavsett om du har barn eller andra människor som njuter av din pool så sätter du säkerheten först, det gör även vi. Säkerhet är ett annat område du väljer bort när du väljer traditionell glödlamps- eller halogenbelysning. LED-belysningen är lika säker under som ovanför vattnet. Med hjälp av en transformator så får vi spänningen att bli till 12 volt , vilket ökar säkerheten med LED-belysningen.

Oavsett om du funderar på att installera en nedgrävd pool, utforskar dina alternativ eller funderar på att ersätta din nuvarande poolbelysning, så kan du lita på att LED-belysning är ett smidigt alternativ att utforska. Med mindre energiförbrukning vilket ökar lampans livslängd, säkerhet, värde och miljövänlighet så är LED-poolbelysning till ett alternativ värt att utforska.